Zgodovina podjetja


Podjetje je bilo ustanovljeno že daljnega leta 1931 in se je v začetku ukvarjalo s popravilom biro opreme in preciznih optičnih naprav – teodolitov. Podjetje je postalo prvi in do leta 1952 edini servis za fotografsko opremo v Sloveniji. Dolgoletna tradicija in izkušnje, predvsem pa zadovoljne stranke, so podjetju zagotovili ugled na področju servisiranja. Servis ostaja še danes pomemben del podjetja. Leta 1991 podjetje začne s prodajo fotografske opreme. Prizadevnost, vztrajnost in trdo delo obrodi sadove, ko leta 1999 dobi zastopstvo za blagovno znamko Pentax za področje Slovenije.

Foto Beseničar je družinsko podjetje, s servisiranjem fotoaparatov in foto opreme se ukvarja že tretja generacija. Začetki segajo v leto 1931, ko je v prostorih na Šelenburgovi ulici 6 (nato Gradišče, sedaj Slovenska cesta) Ivan Beseničar ustanovil »Precizno mehaniko Beseničar«, kjer so popravljali teodolite, računske stroje in risalna orodja priznanega izdelovalca Richter.

Ivan Beseničar se je šolal in izpopolnjeval v Ljubljani pri podjetju Viljem Sequart in pri Antonu Kozini ter pri podjetju Baros v Zagrebu. Z razvojem posla so prostori na Šelenbergerjevi postali pretesni, zato se je podjetje preselilo v današnji Knafljev prehod. Z mojstrom Ivanom je bilo vedno zaposlenih vsaj šest ljudi, dva pomočnika, dva vajenca in dve administratorki. Večji naročniki so bili tedanja Mestna hranilnica, Mestni vodovod in Trboveljska premogokopna družba.

Leta 1937 se pričnejo, kot prvi na takratnem območju Slovenije, ukvarjati s popravili fotografskih aparatov. Prvi naročnik popravil je bil gospod Gregorič, tedanji lastnik drogerije na Čopovi. V tistih časih so fotografske aparate in opremo največkrat prodajali kar v drogerijah. Po drugi svetovni vojni, leta 1950, so pričeli servisirati fotoaparate tudi za takratni »Fotomaterial«, katerega direktor je bil profesor Bernik. Po letu 1955 je podjetje počasi pričelo opuščati servisiranje pisalnih strojev in risalne opreme in se bolj specializiralo za servisiranje fotoaparatov, foto opreme in ostalih optičnih instrumentov.

Žal je smrt Ivana Beseničarja leta 1956 mnogo prekmalu zaključila uspešno in z vizijo začrtano pot, vendar je podjetje delovalo naprej.

Leta 1960 je »Precizna mehanika Beseničar« pridobila servis za zahodnonemške fotoaparate Werra, Altix in svetlomerje Weimarlux, katerih uvoznik je bil Hermes. Kot dodatno dejavnost so prevzeli popravila vžigalnikov Ronson.

Leta 1979 je prišlo do požara, ki je uničil praktično vse. Posledično je bilo podjetje odrinjeno na rob preživetja in se šele po nekaj letih uspelo ponovno aktivno vključiti v posel. Vedno več je bilo podjetij, ki so pogodbeno sodelovala in prinašala foto opremo v popravilo k »Precizni mehaniki Beseničar«: Jugoslavija Commerce z ruskimi fotoaparati Kijev, Zorki, Zenit, Lomo, Smena ter Interimpex s fotoaparat in diaprojektorji Pentacon, Praktica.

Z razpadom bivše Jugoslavije se je tudi poslovanje s podjetji precej spremenilo. Večja podjetja so zamenjala manjša, vsa pa so se osredotočila na področje Slovenije. Novo okolje je zahtevalo nov način dela. Hiter razvoj elektonike, vgrajene v fotoaparate, je povečal tudi zahtevnost popravil. Potrebno je bilo pridobivati nova znanja, zato je bilo veliko sredstev vloženih v nakup nove opreme in šolanja serviserjev, ki so nujna za obvladovanje novih tehnologij.

Pester izbor znamk, ki so jih servisirali že prej, smo razširili še na Sigmo, Tamron, Konico, Canon, Minolto, Yashico, Nikon, Pentax, Olympus in Polaroid.

Z željo, da bi strankam prihranili zamudno iskanje informacij, smo strnili pod eno streho znanje in izkušnje iz servisnega področja in na isti lokaciji odprli tudi specializirano foto trgovino.

V novih poslovnih prostorih na Dunajski cesti 57 smo tako uresničili vizijo Ivana Beseničarja.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih